> comforters en meer

Comforters en meer

 
 

Ga voor foto's naar Verhalen, ervaringen, foto's

Wat is een comforter?
Een comforter is een deken met een hartslag! Het is een begrip dat al heel lang bestaat. Een comforter kan troost geven, herinneringen oproepen of hoop geven voor de toekomst. De term 'Comforter' komt uit Amerika. 

Hoe wordt een Comforter gemaakt?
Een Comforter bestaat uit 3 lagen, namelijk een top (de bovenlaag) een vulling (de tussenlaag) en onderlaag. Deze lagen worden met  katoenen garen aan elkaar geregen, waarna met de uiteinden een platte knoop wordt gemaakt.

Waar gaan de Comforters naar toe?
Comforters worden verstuurd naar mensen die zich bevinden in rampgebieden of gevlucht zijn voor oorlog. Vanuit Europa zijn vanaf 2015 verschillende transporten geweest met comforters en schooltasjes naar Jordanië en Lesbos, in samenwerking met Doopsgezinde gemeentes in Duitsland, Zwitserland en Frankrijk.
In 2021 en 2022 zijn ook comforters en tassen naar Jordanië verstuurd.
Het is elke keer weer goed om te horen dat de goederen aangekomen zijn en daarna verdeeld onder de vluchtelingen en plaatselijke bevolking. 

Oekraïne
In januari en maart 2023 zijn i.s.m. Doopsgezinde gemeenten in Duitsland comforters gestuurd naar Oekraïne. Extra dik, vanwege de kou en barre omstandigheden daar.
Ook in september zal nog een zending daarnaar toe gaan.

Plannen
Omdat in Jordanië ook nog steeds behoefte is aan hulpgoederen, staat voor oktober 2024 een transport gepland naar dit land.

Waar worden Comforters gemaakt?
In diverse Doopsgezinde gemeenten zijn groepen actief, die regelmatig bij elkaar komen om comforters te maken. Wilt u eens kijken bij een groep, informeer dan via comforters@doopsgezind.nl waar in uw buurt een groep actief is.  Ook als u zelf een groep wilt starten of meer informatie nodig heeft, kunt u mailen. Het is altijd mogelijk hierbij praktische hulp te krijgen van het "coördinatieteam", Jeannette Stenvers en Marjan Huisman.

Een stukje geschiedenis.
Sinds 2014 worden in Nederland comforters gemaakt. We staan daarmee in een traditie.Vlak na de Tweede Wereldoorlog zijn Comforters vanuit Amerika naar Nederland gekomen. Ook hier bevonden zich toen mensen die helemaal niets bezaten en behoefte hadden aan een deken die zowel letterlijk als figuurlijk warmte gaf. Een klein gedeelte van deze dekens heeft een permanente plek gekregen in het Internationaal Menno Simons Centrum Nederland in Witmarsum.

Door het ontvangen van comforters voelen mensen dat ze iets krijgen wat met liefde gemaakt is, dat er nog steeds aan hen gedacht wordt en dat geeft hoop voor de toekomst.

Het uitreiken van de hulpgoederen is vaak onderdeel van een groter geheel aan hulpwerk, zoals vredes- en verzoeningswerk, scholing en gezondheidszorg.

 

U kunt het werk van Wereldwerk financieel ondersteunen door een gift over te maken op:

Rekeningnummer: NL27 TRIO 0786 8803 33

t.n.v. Doopsgezind WereldWerk te Deventer

 

 
Meer informatie Facebook   ANBI-register Stichting Doopsgezind Wereldwerk
contact maandblad privacy
routebeschrijving nieuwsbrief disclaimer
veelgestelde vragen inloggen colofon
2023 Doopsgezind.nl