> comforters en meer

Comforters en meer

 
 

Ga voor foto's naar Verhalen, ervaringen, foto's

Wat is een comforter?
Een comforter is een deken met een hartslag! Het is een begrip dat al heel lang bestaat. Een comforter kan troost geven, herinneringen oproepen of hoop geven voor de toekomst. De term 'Comforter' komt uit Amerika. 

Voor een beschrijving van school- en andere kits zie onderaan de pagina.

Hoe wordt een Comforter gemaakt?
Een Comforter bestaat uit 3 lagen, namelijk een top (de bovenlaag) een vulling (de tussenlaag) en onderlaag. Deze lagen worden met  katoenen garen aan elkaar geregen, waarna met de uiteinden een platte knoop wordt gemaakt.

Waar gaan de Comforters naar toe?
Comforters worden verstuurd naar mensen die zich bevinden in rampgebieden of gevlucht zijn voor oorlog. Vanuit Europa zijn vanaf 2015 verschillende transporten geweest met comforters en schooltasjes naar het Midden Oosten en Lesbos, in samenwerking met Doopsgezinde gemeentes in Duitsland, Zwitserland en Frankrijk.
Eind 2020 is een zending hulpgoederen onderweg met o.a. comforters, schooltassen en naaitassen naar Jordanië. Dit is ook weer georganiseerd in samenwerking met gemeentes uit andere landen. 

Waar worden Comforters gemaakt?
In diverse Doopsgezinde gemeenten zijn groepen actief, die vaak maandelijks bij elkaar komen om comforters te maken. Een lijst van plaatsen vindt u hier. Wilt u eens kijken bij een groep, mail dan naar comforters@doopsgezind.nl om de gegevens op te vragen. Ook als u zelf een groep wilt starten of meer informatie nodig heeft, kunt u mailen. Het is altijd mogelijk hierbij praktische hulp te krijgen van het "coördinatieteam", Jeannette Stenvers en Marjan Huisman.

Een stukje geschiedenis.
Sinds 2014 worden in Nederland comforters gemaakt. We staan daarmee in een traditie.Vlak na de Tweede Wereldoorlog zijn Comforters vanuit Amerika naar Nederland gekomen. Ook hier bevonden zich toen mensen die helemaal niets bezaten en behoefte hadden aan een deken die zowel letterlijk als figuurlijk warmte gaf. Een klein gedeelte van deze dekens heeft een permanente plek gekregen in het Internationaal Menno Simons Centrum Nederland in Witmarsum.

Behalve comforters worden in de groepen ook gewerkt aan 'kits': stoffen tassen in A4 formaat, die gevuld worden met schoolspullen, toiletartikelen of naaimiddelen. 
Bij vluchtelingen is veel behoefte aan deze spullen, zodat de tassen gevuld met deze artikelen zeer welkom zijn.
De tassen worden gemaakt volgens een vast patroon en gevuld met spullen volgens een voorgeschreven lijst. 
Pas als meer bekend over een nieuw transport, zal informatie gegeven worden over de hoeveelheid tassen die nodig is en waarmee ze gevuld kunnen worden. 

Voor zowel de tassen als de comforters geldt, dat de ontvangers voelen dat ze iets krijgen wat met liefde gemaakt is, dat er nog steeds aan hen gedacht wordt en dat geeft hoop voor de toekomst.

Het uitreiken van de hulpgoederen is vaak onderdeel van een groter geheel aan hulpwerk, zoals vredes- en verzoeningswerk, scholing en gezondheidszorg.


(foto: workshop tijdens het WereldWerk-Festival 2019)

 

U kunt het werk van Wereldwerk financieel ondersteunen door een gift over te maken op:

Rekeningnummer: NL27 TRIO 0786 8803 33

t.n.v. Doopsgezind WereldWerk te Deventer

 

 
Meer informatie Facebook   ANBI-register Stichting Doopsgezind Wereldwerk
contact maandblad privacy
routebeschrijving nieuwsbrief disclaimer
veelgestelde vragen inloggen colofon
2021 Doopsgezind.nl