> agenda

Agenda

 
31 mei 2018, 05:59 uur

Ondersteuning lepra-patiŽnten

Ondersteuning lepra-patiŽnten bij het doopsgezind ziekenhuis in Shirati, Tanzania

Lepra lijkt voor ons een ziekte uit Bijbelse tijden, maar in nogal wat landen in Afrika, Zuid-Amerika en AziŽ is lepra echter nog steeds een probleem. Lepra is een bacteriŽle ziekte die de zenuwen aantast van de uiteinden van armen (vingers) en benen (tenen) waardoor ze gevoelloos worden. Lepra is goed te behandelen. Maar wanneer lepra te laat wordt onderkend en behandeld, kunnen (ex)lepra-patiŽnten door onomkeerbare zenuwschade niet meer†voelen of hij of zij zich bijvoorbeeld verbrand of wondjes oploopt. Grote wonden, infecties, blindheid, ernstige verminkingen en zelfs amputaties zijn vaak het gevolg.

Door hun handicaps komen lepra-patiŽnten vaak zonder werk te zitten. Ook worden zij, uit angst voor besmetting, door hun omgeving vaak vermeden of zelfs verstoten en leefden ze min of meer apart in kolonies. Het taboe, of stigma, rond lepra is nog steeds erg groot. De ziekte treft met name de allerarmsten, die door hun slechte levensomstandigheden vaak ook een zeer verminderde weerstand hebben Ė met alle gevolgen van dien. Lepra is iets afschuwelijks, iets dat families verwoest, vriendschappen, levens

Als praktijkopleider heeft Els de Quant in 2006 en 2007 op de lepra afdeling gewerkt van het doopsgezind ziekenhuis in Shirati. Met de leerlingen werden lepra-patiŽnten verzorgd, wonden gereinigd en getroffen ledematen verbonden. Veel zusters in doopsgezinde gemeenten in Nederland hebben toen verbanden gebreid. Deze gebreiden of gehaakte verbanden zijn wel tien jaar gebruikt voor een groep van zoín 40 patiŽnten van verschillende leeftijd, die bij het ziekenhuis gehuisvest waren. Deze verbanden kunnen nl. gemakkelijk hygiŽnisch gewassen worden. Nu, anno 2018, zijn er nog 13 lepra patiŽnten over. Zij wonen vlak naast het ziekenhuis in een nieuwe accommodatie. Medische en verpleegkundige zorg wordt geleverd door het doopsgezinde ziekenhuis dat hoofdzakelijk wordt ondersteund door de doopsgezinde broederschap in Tanzania.

Om in hun levensonderhoud te voorzien wordt door de (voormalige) patiŽnten op beperkte schaal wat groente verbouwd. Maar deze mensen zijn extra kwetsbaar vanwege de beperkingen door de gevolgen van lepra, en extra ondersteuning van deze kleine groep patiŽnten is dan ook nodig. Wat ze zelf nog kunnen doen om in hun levensonderhoud te voorzien, is niet voldoende. En dus bedelen deze veelal oudere mensen om aan geld voor voedsel te komen! Met een bedrag van Ä 630,00 euro kan deze groep patiŽnten een heel jaar geholpen worden met basisvoorzieningen voor hun levensonderhoud.

Vandaar deze oproep: zijn er doopsgezinde gemeenten die zich wellicht voor enkele jaren willen committeren om deze groep kwetsbare mensen een financieel steuntje in de rug te geven? Zoals gezegd, het is broodnodig!

Meer informatie: Els de Quant, referent Mara Werkgroep doopsgezind WereldWerk
E: dequant1@ziggo.nl, of Jacob H Kikkert, 06 5151 6030, jhkikkert@doopsgezind.nl.


Uw bijdrage kunt u overmaken op: NL27 TRIO 078 688 0333 t.n.v. Doopsgezind WereldWerk te Deventer, o.v.v. Ondersteuning Lepraproject Tanzania.


Terug
 
Meer informatie Facebook   ANBI-register Stichting Doopsgezind Wereldwerk
contact maandblad privacy
routebeschrijving nieuwsbrief disclaimer
veelgestelde vragen inloggen colofon
© 2020 Doopsgezind.nl