> nieuws

Nieuws

17 mei 2018

Warmte & troost

Het zal niemand zijn ontgaan, de groene scheepscontainer van ruim veertig voet die voor het Axon stond, het congrescentrum in Montbéliard, waar de MERK 2018 werd gehouden. Evenmin de honderdtachtig handgemaakte veelkleurige quilts (comforters) die in het Axon zelf de balustrades en het podium sierden. In de ontvangsthal werden de deelnemers al door deze kleurige quilts feestelijk verwelkomt. HHet waarom van al deze quilts is gelegen in Syrië: de burgeroorlog, het geweld tussen de vele verschillende facties, en de vele vluchtelingen aldaar. De quilts maakten deel uit van een zending hulpgoederen door Mennonite Central Committee. Deze dekens en ook tasjes voor school-kits zijn door doopsgezinde quiltgroepen in heel Europa gemaakt en meegenomen naar de MERK. 

 

Op vrijdagmiddag werd onder de noemer 'Europese Doopsgezinde Connecties' een gezamenlijke workshop gegeven door Doopsgezind WereldWerk, Caisse de Secours, Mission Mennonite Suisse, Mennonitische Hilfswerk en Mennonite Central Committee (MCC). De workshop bestond uit vijf korte presentaties die de verschillende initiatieven illustreerden van de eerdere actie in 2015. Toen werd door de gezamenlijke doopsgezinde hulpwerkorganisaties, samen met vele gemeenten, een container met hygiene-,  school-kits en quilts gevuld en door MCC verscheept naar vluchtelingenkampen in Syrië en Libanon. 

 

Doug et Naomi Enns gaven een terugblik op die eerdere zending naar Syrië en een  toelichting op het verschepen van de huidige container, via Rotterdam naar Latakia in Syrië. Rev. Ibrahim Nseir, pastor van de Arab Evangelical Presbyterian Church in Aleppo — behorend tot de Synod Of The Evanglical Churches Of Syria And Lebanon — was op uitnodiging van MCC aanwezig in de workshop. Hij vertelde op indrukwekkende wijze over de verwoestingen in Aleppo, over zijn kerk en hoe die hielp met het uitdelen van de hulpgoederen die zijn gemeenschap van MCC ontvangen had, en blijft proberen in Aleppo een zout en licht in de wereld kunnen blijven. "Ze hebben geprobeerd de kerk te verwoesten, maar wat ze niet begrepen is dat dat niet gelukt is. Want wij zijn er nog. Wij, christenen, zijn de kerk." 

 

Bij het begin van de burgeroorlog leefden er nog 250.000 christenen in de stad. Momenteel zouden er nog 60.000 christenen in Aleppo verblijven. Nseir schat dat 65 procent van zijn gemeenschap Syrië inmiddels heeft verlaten, vooral de jonge mannen, om te voorkomen dat ze in militaire dienst zouden moeten en zich moeten mengen in de strijd. Van degenen die blijven, probeert de ene helft alsnog weg te komen, de andere helft is te arm om te kunnen emigreren. Nseir vertelde dat de de hulp een onuitwisbare indruk heeft achtergelaten: de comforters worden ondertussen in zijn gemeenschap ‘mennonites’ worden genoemd.

 

De verschillende presentaties tijdens de workshop lieten ook zien hoe de oproep tot het maken van de talloze quilts en tasjes voor Syrië een geweldige respons heeft gekregen. Talloze quiltgroepen in Zwitserland, al dan niet in doopsgezinde gemeenten, hebben het afgelopen jaar 'comforters' genaaid. In Duitsland hielpen kinderen van een lagere school, op verzoek van één van de ouders die betrokken is bij Mennonitische Hilfswerk, met het inpakken van de tasjes. De franse Caisse de Secours heeft zich geweldig ingespannen om de enorme logistiek in goede banen te leiden: pallets met schriften voor de school-kits en een kleine duizend witte emmers werden bij  het Axon afgeleverd om gevuld te worden met o.a. handdoeken, tandeborstel, zeep etc. Lange tafels stonden klaar waar comforters opgetast werden om later ingepakt te worden. Gedurende de gehele MERK waren er constant vrijwilligers bezig om de emmers voor de hygiene-kits en de tasjes voor de school-kits te vullen. 

 

Comforters staan voor een lange traditie verbonden aan MCC. Een van de deelnemers aan de workshop, Theo Hege uit Wissembourg, herinnerde zich hoewel, hij pas 7 jaar was dat ook hij een in 1946 een comforter kreeg “toen MCC-werkers arriveerden en dat ze op zondag thuis bij zijn familie snoep of postzegels meebrachten". Toen in de doopsgezinde gemeente Geisberg/Wissembourg (Frankrijk) hulpgoederen voor Syrië begon in te zamelen, hielp hij mee een bijdrage te leveren. "Een uiting christelijke compassie voor degenen die minder hebben dan wij," zei Hege. "We delen wat God ons gaf in zijn genade.”


Terug
 
  Meer informatie   Facebook   ANBI-register Stichting Doopsgezind Wereldwerk
 
  contact maandblad privacy
  routebeschrijving nieuwsbrief disclaimer
  veelgestelde vragen inloggen  colofon
     
   
  © 2020 Doopsgezind.nl